Always deliver more than expected. Larry Page

KILLHOUSE

“Chcę najlepszy killhouse na świecie.”

WPROWADZENIE
Budynki typu shoothouse są rodzajem specjalnych strzelnic symulujących rzeczywiste scenariusze kryzysowe. Wykorzystywane są one w specjalistycznych szkoleniach ochroniarskich i antyterrorystycznych.
WYZWANIE
Kiedy usłyszeliśmy od Klienta, że w budynku ma być używana broń ostra w realnych scenariuszach zapadła cisza.
PLAN ZAGOSPODAROWANIA TERENU
Na początku była działka o zaskakującym ukształtowaniu terenu, istniejąca zabudowa szkoleniowa i wyznaczone miejsce na obiekt w zamyśle inny niż wszystkie dotąd.
MATERIAŁ
Chcieliśmy stworzyć warownię, obiekt o estetyce militarnej, który już na pierwszy rzut oka rzuca wyzwanie zdobycia go, niewiele materiałów ma taki charakter wymowy. Zdecydowaliśmy się na siatkę ze stali cięto - ciągnionej oraz stalowe wykończenia detali elewacji
POMYSŁ
Skarpa zawsze przyciąga uwagę projektanta ze względu na duże możliwości kompozycyjne. W tym przypadku to jedna z wytycznych funkcjonalnych (niezależny dostęp do dwóch kondygnacji) ostatecznie zadecydowała o wpisaniu budynku w zastany nasyp ziemny.
P3_WWW_1920_1080_KILLHOUSE_2
P3_WWW_1920_1080_KILLHOUSE_1
WIEŻA
Akcent wysokościowy widoczny jest z każdego zakątka ośrodka,
dodatkowo w nocy sygnalizuje odbywające się wewnątrz ćwiczenia.
FUNKCJA
Inwestor precyzyjnie wiedział czego oczekuje od wnętrz, sam rozplanował funkcjonalnie strefę szkoleniową. Rolą architekta okazało się znalezienie odpowiedniej formy budynku oraz powiązanie wszystkiego w całość.
WNĘTRZE
Klimat wnętrza kontynuuje stylistykę militarną, czarna siatka cięto-ciągniona zastosowana na elewacji pojawia się także na suficie w strefie odpraw.
EFEKT

Powstał obiekt unikatowy w skali światowej.

1920x1080 killhouse3
Dane techniczne

Typ: budynek usługowy
Powierzchnia użytkowa: 972,5 m2
Materiały: tynk, siatka cięto-ciągniona
Inwestor: ESA Training Center
Realizacja: 2020-2021
Konstrukcja: Dariusz Śmigielski
Instalacje sanitarne: Krzysztof Borczyk
Instalacje elektryczne: Marcin Gatniejewski
Instalacje teletechniczne: Mariusz Sanewski
Fotografia: Jakub Wittchen
Wizualizacje: Tomasz Jurkowski