Always deliver more than expected. Larry Page

KAMPUS ESA

Pałac Niegolewskich wraz z przepięknym parkiem stały się nową siedzibą ośrodka szkoleniowego.

PROJEKT
Rozbudowa bazy noclegowej ośrodka szkoleniowego na terenie byłego folwarku przy zabytkowym Pałacu Niegolewskich była objęta ochroną konserwatorską. Wyzwaniem było wpasowanie budynku w istniejący kontekst, równocześnie dodając mu nieco nowoczesnego charakteru.
POMYSŁ
Wykorzystano istniejącą różnicę terenu, aby w piwnicy stworzyć salę z dużymi przeszkleniami, które ujęto w betonowe łuki.
FUNKCJA
Powtarzalny hotelowy układ rozbity został przez hol główny i "salę łukową" w piwnicy.
RZĄDCÓWKA
Istniejący budynek zarządcy folwarku został zmodernizowany z dbałością o każdy detal.
MATERIAŁ
Cegła, łupany kamień i beton prefabrykowany zastosowane zostały w zestawieniach nawiązujących do pozostałych obiektów w ośrodku.
HOL
Charakterystycznym elementem w holu jest klatka schodowa.
1920x1080 kampus4
EFEKT

Budynek na stałe wpisał się w historyczną tkankę miejsca.

1920x1080 kampus1
DANE TECHNICZNE

Typ: budynek zamieszkania zbiorowego
Powierzchnia użytkowa: 1370,5 m2
Materiały: tynk, cegła, beton
Inwestor: ESA Training Center
Realizacja: 2019
Konstrukcja: Dariusz Śmigielski
Instalacje sanitarne: Krzysztof Borczyk
Instalacje elektryczne: Marcin Gatniejewski
Instalacje teletechniczne: Mariusz Sanewski
Fotografia: Anna B.Gregorczyk, Jakub Wittchen
Wizualizacje: Tomasz Jurkowski